Haberler
MAY TOHUM, TARIMSAL ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN İŞ GELİŞTİRME SÜREÇLERİNE ODAKLANIYOR
Türkiye’nin ilk özel tohum firması MAY Tohum, sebze, tarla ve endüstri bitkileri tohumlarında gerçekleştirdiği tohum ıslah faaliyetleri neticesinde, değişen iklim koşullarına adaptasyon kabiliyeti yüksek ve çevresel stres faktörlerine toleranslı, verim potansiyeli yüksek tohum çeşitlerini Türkiye ve global pazarlara sunuyor.
Dünya çapında azalan tarım alanları ve küresel ısınma sonucu değişen iklim koşulları neticesinde insanlığın temel ihtiyaçları olan gıda, giyim ve enerjinin üretiminde elzem olan tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için tohum ıslah ve ar-ge faaliyetlerine sürekli yatırım yaptıklarını belirten MAY Tohum Yönetim Kurulu Eş Başkanı Yusuf Yormazoğlu, Tarımsal üretimde güçlü bir gelecek için iş geliştirme süreçlerine odaklandıklarını belirti. Yıllık cirolarının %9’unu ar-ge çalışmalarına ayırdıklarını, Türkiye’de tohumculuk ve bitki ıslahı sektöründe Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan firma olduklarını söyledi. Hibrit Ayçiçeği, Hibrit Mısır, Pamuk, Tatlı Mısır ve Taze fasulye türlerinde ar-ge faaliyetlerine odaklanan MAY Tohum, Türkiye’de geliştirip, ürettiği tohumları Türkiye pazarının yanı sıra 45’in üzerinde ülkeye ihraç ediyor.
Uluslararası alanda 200’ün üzerinde tescilli tohum çeşitlerinin olduğunu belirten Yusuf Yormazoğlu, “2005 yılında başladığımız ihracat faaliyetlerimizde bugün geldiğimiz noktada, yurtdışına sadece tohum ihracatı yapmakla yetinmiyor, lisans ihracatı yani tohum ıslah teknolojisini de ihraç ederek Türk tarım sektörüne katma değer sağlamanın gururunu yaşıyoruz.” Dedi.
“Farklı iklim ve toprak koşullarına uygun, nitelikli tohum ıslahı gerçekleştirebiliyor, verim potansiyeli yüksek, hastalıklara dayanıklı rekabetçi çeşitleri, hızlı bir şekilde çiftçilerin hizmetine sunabiliyoruz.”
25 yıldır yürüttükleri araştırma geliştirme faaliyetlerinde, odaklandıkları türlerde yenilikçi yaklaşımlarla Ar-Ge’yi daha da verimli hale getirecek yatırımlar yaptıklarını belirten Yormazoğlu, “Türkiye’nin 4 farklı bölgesinde 5 Ar-Ge merkezimiz bulunmaktadır. Trakya, Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz Bölgelerinde bulunan Ar-Ge Merkezlerimizde, hibrit mısır, hibrit ayçiçeği, pamuk, taze fasulye ve tatlı mısır türlerinde nitelikli tohum çeşitlerini ıslah ediyoruz. Bünyemizdeki moleküler biyoloji ve pataloji laboratuvarında ileri teknolojileri kullanmaktayız. Laboratuvarımızda yaptığımız işlemler testler sayesinde, çalıştığımız bitki türlerinde geliştirmek istediğimiz özellikleri tespit ederek bu özelliklere sahip bireyleri seçebilmekteyiz. Buradaki işlemler ıslah ekibinin tarladaki çalışmalarını destekler nitelikte. Bu sayede geleneksel yöntemlere bir iki yılda yapılan tespit işlemlerini, birkaç haftada yapabiliyoruz. İlaveten Ar-Ge faaliyetlerinde kullandığımız drone teknolojisi, sensor teknolojisi, toprak analizi ve bitki besin değeri analizlerini yapan son teknoloji ekipmanlar ile daha hızlı ve daha güvenilir şekilde erişilebilen verilerle farklı iklim ve toprak koşullarına uygun, nitelikli tohum ıslahı gerçekleştirebiliyor, bu sayede verim potansiyeli yüksek, hastalıklara dayanıklı rekabetçi çeşitleri, hızlı bir şekilde çiftçilerin hizmetine sunabiliyoruz.” Diye konuştu.
MAY Tohum’un iş geliştirme süreçlerine yönelik yaptığı yatırımın yanı sıra çiftçilerin gelişimine yönelik eğitim faaliyetleri de düzenlediklerini söyleyen Yormazoğlu, “Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği kapsamında çiftçilerimiz bizim en değerli paydaşlarımız. Bu nedenle sadece işimizi geliştirmekle kalmıyor, çiftçilerimizin gelişimine katkı sağlayacak özel eğitimler gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında çiftçilerimize teknik destek konusunda hizmet veren MAY Tohum uzmanlarımız ekimden hasada çiftçilerimizin yanında oluyor, uygun çeşit seçiminden kaynakların doğru ve verimli kullanılmasına kadar gerekli teknik desteği sağlıyor. Yıl boyu verilen teknik destek eğitimlerinin yanı sıra 2020 yılında başladığımız Kazanmayı Bilen Çiftçi projemiz kapsamında, çiftçilerin bütçesini, girdi maliyetlerini, gelirlerini ve yatırımlarını etkin bir şekilde yönetmelerine katkı sağlayacak Finansal Okuryazarlık Eğitimlerini ve doğal kaynakları korumaya ve ürün verimliliğini artırmaya katkı sağlayacak verimli Sulama & Gübrelme eğitimlerini sunuyoruz. 2022 yılı Kazanmayı Bilen Çiftçi eğitimlerimizi Eskişehir, Balıkesir, Şanlıurfa ve Diyarbakır olmak üzere 4 farklı şehirde gerçekleştirdik ve bu proje ile 1000’in üzerinde çiftçimizle bir araya geldik. Finansal okuryazarlık eğitimlerinin yanı sıra 5 yılı aşkın süredir, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize Hayvan Besleme eğitimleriyle de hayvansal üretimde verimliliği artırmalarına katkı sağlıyoruz.” Dedi.
1978 yılında Türkiye’nin ilk özel yerli tohum firması olarak kurulan MAY Tohum, tohum ıslah faaliyetleri ve katma değerli tohumluk üretimi ve sektörün gelişimine yönelik gerçekleştirdiği eğitimler ile tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlıyor.